+385994368870  info@inrebus.hr

 

Poslovna inteligencija (eng. Business Intelligence, BI) je skup metodologija i koncepata za prikupljanje, analizu i distribuciju poslovnih podataka. U tu svrhu, koriste se različiti softverski alati.

BI se može koristiti za podršku širokom spektru  poslovnih odluka u rasponu od operativne do strateške. Osnovne poslovne odluke uključuju pozicioniranje proizvoda ili cijene. Strateške poslovne odluke uključuju prioritete, ciljeve i smjerove na najširem nivou. U svim slučajevima, BI je najučinkovitija kada kombinira podatke dobivene od tržišta na kojem tvrtka djeluje (vanjske podatke) s podacima iz izvora unutar poduzeća za poslovanje, kao što su financijske i operacija podataka (interni podaci).

U kombinaciji, vanjski i unutarnji podaci mogu pružiti  potpuniju sliku koja stvara posebnu vrstu  "inteligencije" koja se ne može izvesti bilo kojim drukčijim prikazom skupa podataka. Među bezbrojnim primjenama, BI alati u stanju su osnažiti organizacije da se dobije uvid u nova tržišta, procijeniti potražnju i prikladnost proizvoda i usluga za različite segmente tržišta i izmjeriti učinak marketinških aktivnosti.